Waarom VIP-IT?

Slechts 29% van de mensen met een visuele beperking heeft een baan. De initiatiefnemers/samenwerkende partners achter VIP-IT, willen ervoor zorgen dat dit percentage hoger wordt en dat meer mensen met een visuele beperking aan het werk kunnen.

Dit doen wij door het opzetten van een toegankelijk IT-omscholingsprogramma met baangarantie. Dit betekent dat deelnemers na het succesvol afronden van de omscholing bij een werkgever aan de slag kunnen als softwareontwikkelaar. Dit beroep is veelgevraagd binnen de al krappe IT-sector en bedrijven hebben daardoor veel openstaande vacatures.

Onderweg naar dat resultaat, leren wij en brengen wij kansen en oplossingsrichtingen in kaart om de (hernieuwde) stap van onderwijs/omscholing naar arbeidsmarkt voor werknemers met een visuele beperking te vereenvoudigen. En de ervaringen die wij daarin opdoen, maken wij bruikbaar en inzetbaar voor het inclusief maken van overige opleidingsprogramma’s.

Nú is het moment

De krapte op de IT-arbeidsmarkt is groot. Mensen met een visuele beperking willen graag aan de slag. Het omscholingstraject van VIP-IT biedt daarom alleen maar kansen. Voor kandidaten de kans op een nieuwe baan. Voor werkgevers de kans om nieuw IT-talent aan zich te binden en te laten zien hoe belangrijk het is om ook mensen met een beperking aan het werk te laten.

Wat houdt het project in?

VIP-IT wil het bestaande IT-omscholingsprogramma Make IT Work toegankelijk maken voor mensen die slechtziend of blind zijn. VIP staat voor Visually Impaired Person, wat zoveel betekent als mensen met een visuele beperking. VIP-IT bouwt voort op de ervaring, het netwerk en de succesvolle reputatie van Make IT Work. We starten met het programma Software Development bij de Hogeschool van Amsterdam. Na de eerste fase willen we verder opschalen naar een breder en landelijk aanbod van IT-omscholing voor mensen met een (visuele) beperking.

Wat is Make IT Work?

Make IT Work heeft ervoor gezorgd dat inmiddels meer dan 1000 personen zich hebben laten omscholen naar een nieuwe carrière als IT-professional. Tijdens het omscholingsprogramma wordt de kandidaat stap-voor-stap meegenomen richting een nieuwe carrière in de IT-sector. Door het inzichtelijk maken van de voorkeuren, interesses en motivatie van een kandidaat, wordt duidelijk of een IT-baan bij de kandidaat past. Ook wordt de kandidaat gekoppeld aan een toekomstig werkgever. Nadat de kandidaat en de werkgever afspraken hebben gemaakt over de toekomstige baan, wordt de kandidaat omgeschoold. Dit onderwijs wordt aangeboden door de Hogeschool van Amsterdam. De omscholing duurt ongeveer 5 maanden. Na een succesvolle afronding start de baan bij de werkgever.

Doet u met ons mee?

Als deelnemer aan het pact vragen wij u om met ons mee te denken over en mee te werken aan het vormgeven van de aangepaste opleiding. Daarnaast vragen we u om uw invloed en netwerk in te zetten om werkgevers te enthousiasmeren mensen met een visuele beperking in hun organisatie op te nemen.